Høring - Forslag til presisering og avgrensning i arbeidsmiljølovens regel om midlertidig ansettelse for "praksisarbeid
ADHD Norge takker for muligheten til å gi skriftlig innspill til høringssvar vedrørende Forslag om å presisere og avgrense arbeidsmiljølovens regel om midlertidig ansettelse for "praksisarbeid".
ADHD Norge støtter departementets vurderinger og forslag, men vi ønsker at Arbeids- og inkluderingsdepartementet gir nærmere presisering om omfang av oppfølging og krav til tilrettelegging under §3 Traineeprogram i kommunal og fylkeskommunal sektor.
ADHD kjennetegnes som en skjult funksjonsnedsettelse og det kan være vanskelig for utenforstående å forstå symptombildene som diagnosen medfører. Symptomer på ADHD er uoppmerksomhet, hyperaktivitet og impulsivitet. Selv om symptomtrykk og utfordringsbilde varierer fra person til person, vil mennesker med ADHD i stor grad trenge mer tilrettelegging og oppfølging enn andre mennesker. Oppmerksomhetvansker hos voksne med ADHD kan innebære at man gjør slurvefeil, er unøyaktig, har vansker med å holde oversikt eller å overholde tidsfrister. Impulsivitet hos voksne med ADHD innebærer at man handler eller snakker uten å tenke seg om, avbryter andre, og gjør handlinger på impuls, for eksempel impulskjøp eller at man brått slutter i en jobb. En del kan være styrt av øyeblikkets tanker og emosjoner og til tider ikke tenke langsiktig. Dette kan få store konsekvenser for mange seinere i livet. Åpenhet og kunnskap om ADHD og at arbeidsgiver kjenner til den enkeltes
behov for tilrettelegging, kan være en vesentlig suksessfaktor.
Mange med ADHD strever med å sette ord på det de sliter med. Vi opplever også at det kan være vanskelig å be om hjelp, før det har gått for langt. Noen forteller at de bruker så mye krefter på å maskere utfordringene, at det også kan gå ut over fungering, både i arbeidslivet og privat. Individuell avklaring, oppfølging og tilrettelegging kan bidra til å øke arbeidsevnen.
Det er dokumentert at personer med ADHD som har behov for og har fått tilpasset tilrettelegging og forståelse fra omgivelsene, kan fungere godt i arbeidslivet.
Noen mennesker med ADHD sliter også med samtidige psykiske utfordringer og er ofte i behov av sammensatte hjelpebehov fra flere instanser over lang tid. Det er derfor viktig at behovet for tilrettelegging også sees i lys av behovet for sammensatt helsehjelp.
ADHD Norge mener at en nærmere presisering og tydeliggjøring av omfanget og innholdet i kommunale og fylkeskommunale traineeprogram, hvor god praksis for tilrettelegging også beskrives, vil redusere geografiske forskjeller og bidra til at tilbudet også vil kunne passe for mennesker med nedsatte eksekutive vansker.