Høring Nasjonal helse- og samhandlingsplan 2024-2027

Sist oppdatert
14
.
11
.
2024

Nasjonal helse- og samhandlingsplan 2024-2027

ADHD Norge støtter regjeringens ønske om å redusere sosiale og geografiske forskjeller og samtidig hindre en todeling av helsetjenesten. Med presset helsetjenester ser vi også behovet for å styrke samarbeidet med avtalespesialister. Vi anerkjenner betydningen av å styrke tilgangen på fagpersonell med riktig kompetanse, ADHD Norge er enige i utfordringsbildet som regjeringen presenterer og deler regjeringens bekymring for dårlig sammenheng mellom ulike helsetjenester og likeverdig tilgang på helse- og omsorgstjenester. Samtidig savner vi flere konkrete tiltak som skal bidra til å løse dette utfordringsbildet.

ADHD Norge savner større fokus på overganger mellom barn- og voksenhelsetjenesten og kommunal- og spesialisthelsetjeneste. For mennesker med ADHD kan overganger skape unødvendig bekymring og stress i hverdagen. Vi vet at for mennesker med ADHD så er forutsigbarhet et viktig tiltak for å mestre sine symptomer og forebyggende faktor mot forverret tilstand. Det er derfor viktig at overgangen og oppfølgingsansvar knyttet til disse konkretiseres. ADHD Norge savner også fokus på ungdomsvennlige helsetjenester som også tar for seg sammenhengen mellom psykisk og fysisk helse.

ADHD Norge deler regjeringens tanker om at det er trolig en viktig prioritering at kommunene får mer ansvar. Med dette fordrer det samtidig at kommunens kompetanse og ressurser øker. ADHD Norge savner en realistisk avklaring rundt hvilken kompetanse det er forventet at kommunen skal ha, og hvordan denne kompetansen skal sikres. Mange kommuner sier at de ikke har den kompetansen de trenger, og er heller ikke kjent med hvordan de skal tilegne seg nødvendig kompetanse. ADHD Norge er kjent med at i mange utdanningsforløp er det begrenset fokus på bla ADHD eller andre nevroutviklingsforstyrrelser og at kompetansen først kommer i arbeidslivet - og ikke under utdanningen. Et tiltak for å styrke kompetansen i hos fagpersonell i kommunen vil kunne være å sikre kompetansen tidlig i de aktuelle fagutdanningene.
ADHD Norge deler regjeringens oppfatning om at lærings- og mestringstilbud/helsekompetanse er positivt og det fremkommer mange positive tiltak. Samtidig ser vi at det ikke er tatt høyde for at folk har kroniske tilstander, da det i hovedtrekk argumenteres med at all sykdom kan forebygges med trening og riktig kosthold. ADHD Norge savner også fokus på lærings- og mestringstilbud til ungdom og unge voksne.

Ett av regjeringens overordnede mål for helse- og omsorgspolitikken er «gode pasientforløp og rask tilgang til tjenester i hele landet». ADHD Norge deler regjeringens oppfatning av viktigheten rundt dette. Likevel er ADHD Norge kjent med at det ofte tar lang tid før man får «aksept» i helsevesenet, og at mange også opplever å få muntlige tilbakemeldinger, ofte avslag, som gjør at de ikke får reelle klagemuligheter. Mange opplever avslag på henvisninger begrunnet med manglende dokumentasjon om alvorlig funksjonsnedsettelse. ADHD Norge savner tydeligere retningslinjer for hva som regnes som alvorlig og moderat, samt hvilken hjelp som skal tilbys hvor.  Dette bør også tydeliggjøres i Prioriteringsveilederen og Nasjonale Pasientforløp. ADHD Norge mener at dagens praksis ikke stemmer overens med regjeringens overordnede mål. Vi savner konkrete tiltak som kan møte disse utfordringene.

ADHD Norge takker for muligheten for å komme med innspill til Nasjonal helse- og samhandlingsplan. Vi ser fram til at våre innspill blir vurdert i den videre utviklingen av tiltakene i Nasjonal helse- og samhandlingsplan.

Bilde kreditering:

Andre leste disse artiklene også

No items found.
← Tilbake til oversikten