Meld. St. 5 (2023-2024) Trygghet, fellesskap og verdighet Forebyggings- og behandlingsreformen for rusfeltet Del I

Sist oppdatert
09
.
01
.
2025

Meld. St. 5
(2023-2024)
Trygghet, fellesskap og verdighet
Forebyggings- og behandlingsreformen for rusfeltet Del I
– en ny politikk for forebygging, skadereduksjon og behandling.


ADHD Norge takker for muligheten til å gi skriftlig innspill til Stortingsmelding 35. ADHD Norge støtter opp om skriftlig høringssvar avgitt av Rusfeltets hovedorganisasjon, men ønsker også å fremme ytterligere presiseringer i henhold til enkelte punkt i Stortingsmeldingen.


Støtte til intensjonen om en sammenhengende helsetjeneste

Det er bra at Stortingsmeldingen belyser retten til en sammenhengende helsetjeneste og at det også er økt fokus på somatikk. For mange som sliter med både psykiske og fysiske helseproblemer og rusavhengighet, er det nødvendig med samtidig behandling av alle utfordringene. Straff bør ikke være det primære verktøyet i rusfeltet – det bør være behandling, støtte, forebyggende arbeid og rehabilitering. ADHD Norge mener også at det er viktig å beholde et bredt spekter av behandlingstilbud her. Det er av stor betydning at man verner om rusinstitusjoner som kan tilby helhetlig og langvarig oppfølging. Forskning viser at 75% av mennesker med ADHD har en eller flere tilleggsvansker. At pasientgruppen innlagt til døgn- eller poliklinisk rusbehandling også har samtidig ADHD, er heller ikke ukjent i fagmiljøene. Ansatte i rusinstitusjoner sier følgende om behovet for hjelp når det gjelder samtidig ADHD og avhengighet: «ADHD-pasienter sliter nok mer med troen på seg selv og sine egne ferdigheter. Vi må derfor starte med bygging av mestringstillit. De har kanskje ikke mestret skolen, men det er ikke noe i veien med egentlige ferdigheter og intellektuelle evner. Ofte er det evnen til å roe ned og fokusere som har stått i veien, og mange har et stort potensiale som man må få tid og rom til å finne tilbake til. Mange føler ekstra på skam og dårlig selvfølelse, spesielt blant eldre pasienter som vokste opp i en tid med mindre forståelse for hva ADHD-vanskene kan innebære».


Støtte til intensjonen om helsehjelp fremfor straff

ADHD Norge støtter regjeringens overordnede mål om å utjevne sosiale forskjeller og sosial ulikhet i helse. Det er godt dokumentert at kriminalisering av rusmiddelavhengige ikke reduserer problemene, men heller bidrar til økt marginalisering og stigmatisering. ADHD Norge mottar årlig ca. 3000 henvendelser fra mennesker med ADHD og deres pårørende. Av disse er det stadig flere som opplyser at de kvier seg for å oppsøke helsetjenesten, i frykt for strafferettslige reaksjoner. Kravet om rusfrihet i tre måneder før medisinsk behandling for ADHD, skaper en ond sirkel for personer som bruker rusmidler for å håndtere ubehandlet ADHD. Dette hindrer mange i å få den hjelpen de trenger. ADHD-medisiner kan for mange være nøkkelen til å redusere rusproblemer, og dagens krav virker derfor kontraproduktivt. En slik praksis må endres for å sikre en helhetlig tilnærming til helse.


Moralisme og fortid

ADHD Norge har de siste to årene opplevd en økning i antall henvendelser fra mennesker som blir nektet videre forskrivning av ADHD-medisin, grunnet tidligere rusbruk. Flere forteller om fra 3 til opptil 14 års rusfrihet, men likevel blir det satt vilkår om urinprøver før fortsatt medisinsk behandling. ADHD Norge ber om at denne praksisen må rettes opp i, gjerne gjennom normerende rundskriv og editerte nasjonale retningslinjer. ADHD Norge mottar også henvendelser fra innsatte i norske fengsler som forteller at de må avlegge urinprøver jevnlig, grunnet tidligere rusbruk. De opplyser samtidig at andre innsatte som er i behov av LAR-behandling metadon, subutex med mer, ikke møter samme krav til urinprøver. ADHD Norge ønsker å få kartlagt dette, slik at eventuelle umoralske og uheldige behandlingsregimer ikke fortsetter.


Konkrete forslag til øvrige tiltak


Revisjon av nasjonalfaglig retningslinje

Det at det oppgis 3 måneders rusmiddelfrihet før oppstart av behandling med sentralstimulerende legemidler i retningslinjen er basert på den kunnskapen som var tilgjengelig på området da anbefalingen ble utarbeidet. ADHD Norge mener at nasjonalfaglig retningslinje når det gjelder behandlingsprinsipp ved samtidig rusutfordringer, bør oppdateres i tråd med anbefalinger gitt av de fire regionale helseforetakene. På deres nettsted metodebok.no, som er en portal for metodebøker, veiledere og prosedyrer, anbefaler man f.eks. krav om 4 ukers rusfrihet før oppstart medisinsk behandling ADHD dersom man er innlagt på døgn, og krav om 6 ukers rusfrihet ved poliklinisk oppføling. Les mer her:
https://metodebok.no/index.php?action=topic&item=7spibma7


Prioriteringsveileder psykisk helsehjelp
Prioriteringsveileder psykisk helsehjelp og krav til alvorlighet må presiseres og nyanseres. Svært mange som ikke klarer å sette ord på vanskene sine, blir møtt med avslag. Når det gjelder ADHD så får man avslag på utredning og behandling om man er ufør, man kan risikere avslag om man har klart å få seg en utdanning (selv om vanskene eksempelvis når det gjelder arbeidsliv, økonomi, psykiske og somatiske tilleggsvansker og relasjoner, er alvorlige) Problematikken med
større andel av avslag i helsetjenestene, fremkommer også av Pasient og brukerombudet sin årsrapport 2023. https://www.pasientogbrukerombudet.no/arsmeldinger-arkiv


Utviding av LAR- tilbud

Forskning viser at 33% av LAR-pasienter har samtidig ADHD. Bergen addiction research center er nå i gang med forskningsstudier der rusavhengige skal få substitusjon for også andre alvorlige rusavhengigheter. For amfetaminavhengige skal forskerne teste ut behandling med ADHDmedisiner, som inneholder samme virkestoff som amfetamin. Amfetamin avhengige forsvinner etter avrusning, da de ikke får behandling utenom psykososiale tiltak. ADHD Norge ønsker at dette prosjektet blir et varig, nasjonalt tilbud innenfor LAR.


Behandling av milde til moderate ruslidelser og samtidig ADHD bør inkluderes i Rask psykisk helsehjelp
ADHD Norge har sammen med fagfolk innenfor rusfeltet, og med støtte fra Helsedirektoratet utviklet en gratis nettportal til fagfolk som jobber med samtidig ADHD og rus-problematikk, Hekta på kunnskap. Dette kan være et godt bidrag til kommunale hjelpetilbud, og kriminalomsorgen, i tillegg til øvrig rusbehandling. Om kommunene hadde implementert Hekta på kunnskap i Rask psykisk helsehjelp, hadde de sluppet å måtte utvikle alt på egen hånd. Tilbudet er gratis å ta i bruk, og portalen selvforklarende, så fagfolkene lokalt kun trenger å fasilitere og lede samtalegrupper for gjennomføring. ADHD Norge mener at andre forebyggende tiltak som kan settes i gang i kommunehelsetjenesten, også bør sees på i denne sammenhengen.


Søvnvansker
Mange med ADHD og rusutfordringer sliter med samtidig søvnvansker, noe som i sin tur forverrer eksekutive vansker. ADHD Norge foreslår at årskontroll hos fastlege også inkluderer kartlegging av søvn og ordinære råd for bedre søvn hygiene.

Bilde kreditering:

Andre leste disse artiklene også

No items found.
← Tilbake til oversikten