Ti år med RøverRadion

Sist oppdatert
26
.
06
.
2023
Kategori

For ti år siden startet Mina Hadjian opp RøverRadion nærmest ved en tilfeldighet. Nå vokser radiostasjonen seg større og større, og drømmen er å lage en 24-timersradio som går ut til alle cellene i fengslene i hele Norge.

I Oslo fengsel er dagen for RøverRadion godt i gang allerede den mandagen vi kommer på besøk. De tre ansatte og fem innsatte diskuterer saker som skal være med i sendingene fremover. Det som står øverst på agendaen denne dagen, er en sak om fengselsbutikken, samtidig som praten går løst og fast om hvilke fengsler som er best. Mange av dem har erfaring med flere.

– Det er de innsatte som bestemmer hvilke temaer vi skal ta opp, og så jobber vi med dem for å presentere dem på en best mulig måte under sending, sier Mina Hadjian, som i dag er administrerende direktør i RøverRadion.

I tillegg til Oslo fengsel har RøverRadion også redaksjoner i Eidsberg fengsel, Bredtveidt kvinnefengsel, Bergen fengsel og Agder fengsel.

– Vi er mest opptatt av at folk i fengsel kan relatere seg til sendingene, men det at det også sendes på utsiden, er med på å brygge en bro av forståelse mellom dem som er frihetsberøvede og «vanlige» folk ute i samfunnet. Det som er viktig, er at de innsattes stemme blir hørt, sier hun.

Testet i Halden fengsel

Det er ti år siden RøverRadion ble etablert. Når Mina tenker tilbake, husker hun at hun syntes det var gøy, og at det var fordelt ca. 50/50 på dem som mente de burde være der og ikke.

– Det er utrolig fine folk som slapp oss inn her, og som har latt oss prøve oss litt fram, sier Mina.

Historien til fengselsradioen startet likevel tre år tidligere. Da var det en tidligere innsatt i Halden fengsel som ringte Mina for å spørre om hun ikke kunne tenke seg å starte en radiokanal for fengslene. Det ble en test i Halden fengsel, og også mye viktig lærdom å ta med seg.

– Der sendte de bare folk ned til meg for å jobbe, men det funket ikke så bra. Selv om det er få som ikke passer inn i RøverRadion, er det fint å ha tatt en god prat med dem på forhånd. De som vil være med hos oss, melder interesse til kontaktbetjenten sin, og så tar jeg et intervju med dem på cella. Jeg er opptatt av å finne den ekte personligheten til dem som jobber hos oss, og noen ganger må man grave litt dypt for å finne den, sier Mina og legger til:

– De som sitter inne, har ingenting å tape, de er gjerne veldig sårbare og ærlige. Jeg liker folk som tør å bruke selvironi.

Mange baller i luften

For å få innpass som aktivitetsskaper for innsatte i fengsler må man være registrert som en veldedig organisasjon. RøverRadion lever derfor av midler som de søker om fra ulike fond. Samtidig har Mina mange andre baller i luften gjennom morselskapet Røverhuset, som også RøverRadion er en del av. I 2021 kom boken «Røverhistorier» ut, den har hun skrevet sammen med en av de ansatte i Røverhuset, Martine Rand. Hun er også leder for organisasjonen Prison Radio International.

– I fjor arrangerte vi faktisk verdens første internasjonale fengselsradiokonferanse, og da kom fengselsradioer fra 22 land til Norge på besøk. Det var utrolig lærerikt og gøy å høre om hvordan de lager fengselsradio i andre land, sier Mina.

Hun reiser også rundt til fengsler i hele Norge for å spørre om de vil sende RøverRadion eller ta inn annet materiell som Røverhuset lager for fengslene.
I tillegg har et filmteam fulgt henne i syv år. Det vil resultere i en film som skal ferdigstilles til høsten.

Fint å kunne gjøre en forskjell

Men, tilbake til RøverRadion. Etter å ha jobbet hardt for å komme inn i Oslo fengsel for ti år siden, har resten gått av seg selv. Hvor mange som er med av innsatte, varierer veldig. En av dem som har vært med lenge, er Christian. Han har også jobbet i RøverRadion på utsiden og skal tilbake på jobb der når han slipper ut igjen i høst.

– Å være en del av RøverRadion har hjulpet meg gjennom soninga, sier Christian


– Det er veldig fint å kunne være med å gjøre en forskjell på ting. Når man har sittet mye inne, så kjenner man systemet godt og vet hvilke saker som er viktig for dem som sitter her, sier Christian og legger til:

– Å være en del av RøverRadion har hjulpet meg gjennom soninga.

De innsatte er innelåst på cella 22 timer i døgnet. Når man jobber og er med på aktiviteter, kortes den tiden ned. Hver mandag er Christian med i RøverRadion fra ca. 8-14. Han deltar også på andre kurs og aktiviteter.

Har ADHD

Christian brenner for flere av temaene de snakker om i RøverRadion. For eksempel tannhelse for de innsatte, som de nylig hadde en sending om.

– Det er mange ting som er problematisk i soning, så alle tingene vi tar opp, er viktige. Vi prøver å gjøre ting bedre for både de innsatte og de ansatte i fengslene, for alt henger sammen, sier han. Christian har ADHD og blant de «heldige» som får medisiner for det også mens han sitter inne. Han har et veldig klart råd til dem som har ADHD og som skal inn til soning:

– Ha medisinene i lomma og sørg for at både navnet på legen og doseringen står på pakka. Det tar lang tid å komme i gang med medisinering i fengselet dersom du ikke har det på plass. Det bør også stå tydelig hvilke tidspunkter du skal ha på dosen, sier han.

– Ha medisinene i lomma og sørg for at både navnet på legen og doseringen står på pakka.

Drømmegjester

Alle som jobber med radio eller i avis, har sannsynligvis en drømmegjest eller en person de drømmer om å intervjue. For Christian kan drømmegjesten endre seg ettersom hva som skjer i verden. Likevel er det kanskje én han gjerne skulle hatt i studio.

– Fredrik Solvang i NRK. Han er veldig flink til å stille folk til veggs. Vi hadde Eirik Newth i studio for en tid tilbake, og han var det veldig fint å ha på besøk. Praten gikk av seg selv, sier Christian. For Mina er en av drømmegjestene Julian Assange. Jonas Gahr Støre, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit hadde hun også likt å ha i studio.

– Alle som representerer landet vårt på en eller annen måte, hadde vært interessant å ha i studio. De trenger å få seg en reality check på hvordan det egentlig står til i norske fengsler, sier Mina.

Mina har et klart mål for RøverRadion den neste tiden. Det er at de blir en 24-timers radiokanal som sendes ut på cellene i Oslo fengsel først og deretter til alle fengsler i hele landet. De er på vei til å få det til. Hvis du ble nysgjerrig på å høre på RøverRadion, kan du høre sendingen hver fredag kl. 14 på NRK P2.


Bilde kreditering:

Andre leste disse artiklene også

No items found.
← Tilbake til oversikten