Vil du delta i et forskningsprosjekt om søvn hos ungdom og voksne med ADHD?

Sist oppdatert
02
.
09
.
2024

Deltakelse i dette forskningsprosjektet innebærer å svare på en anonym spørreundersøkelse.

FORMÅLET MED PROSJEKTET OG HVORFOR DU BLIR SPURT

Dette er et spørsmål til deg om å delta i et forskningsprosjekt for å få økt forståelse av forholdet mellom søvn og hverdagsfunksjon hos personer som har ADHD. Du har som medlem av brukerorganisasjonen ADHD Norge eller fordi du følger informasjon som publiseres av ADHD Norge fått informasjonen om prosjektet. Undersøkelsen er anonym, og du vil ikke bli bedt om å oppgi personidentifiserbar informasjon. Undersøkelsen tar ca. 10 minutter å gjennomføre.

Undersøkelsen gjennomføres som et samarbeidsprosjekt mellom Universitetet i Oslo, Universitetet i Bergen og ADHD Norge.

Link til undersøkelsen: https://nettskjema.no/a/437017

HVA INNEBÆRER PROSJEKTET FOR DEG?

Deltakelse i dette forskningsprosjektet innebærer å svare på en anonym spørreundersøkelse.
Her vil du bli spurt om å oppgi generell informasjon om deg selv, som alder, kjønn og sivilstatus. Det vil så være noen spørsmål om medisinbruk, psykisk helse og rusvaner. Du vil ikke bli bedt om å oppgi navn, fødselsdato eller annen informasjon som kan være med på å identifisere deg. Videre vil du bli bedt om å svare på en rekke spørsmål om hvordan du fungerer og opplever egen hverdag. Undersøkelsen omfatter spørsmål om konsentrasjon, vaner i hverdagen, opplevelse av mestring, psykisk helse, ensomhet, følelser, søvn og døgnrytme.
Du kan når som helst trekke deg fra undersøkelsen ved å avslutte utfyllingen av undersøkelsen.

MULIGE FORDELER OG ULEMPER

Det er ingen umiddelbare fordeler med å delta i denne undersøkelsen. Du vil bruke tid til å fylle ut spørreskjemaet og gi informasjon om deg som kan brukes i forskning for å bedre forstå hvordan det er å leve med ADHD. Utfyllingen av spørreskjemaet kan føre til økt innsikt i egen søvn og hverdagsfungering. Samtidig kan det oppleves som belastende å bli mer bevist på eventuelle problemer med søvn og hverdagsfungering.
Alle skjemaene i undersøkelsen er mye brukt i forskning og har ikke vist seg å medføre økt stress for deltagere.

FRIVILLIG DELTAKELSE OG MULIGHET FOR Å TREKKE DITT SAMTYKKE

Det er frivillig å delta i prosjektet. Dersom du ønsker å delta, går du tilbake til undersøkelsen og krysser av ja på spørsmålet “Jeg har mottatt og forstått informasjon om prosjektet og samtykker til å delta i webundersøkelsen” nederst på siden. Du kan når som helst og uten å oppgi noen grunn trekke
deg fra undersøkelsen. Det vil ikke ha noen negative konsekvenser for deg. Du trekker deg fra undersøkelsen med å slutte utfyllingen av spørreundersøkelsen.
Dataene som samles inn er anonyme og det vil derfor ikke være mulighet til å kreve destruksjon, sletting eller utlevering av svarene i etterkant.
Dersom du har spørsmål om prosjektet, kan du kontakte prosjektleder (se kontaktinformasjon nederst).

HVA SKJER MED OPPLYSNINGENE OM DEG?

Opplysningene som registreres skal kun brukes slik som beskrevet under formålet med prosjektet FORSIKRING
Pasientskadeloven vil være forsikringsdekning for deltakere i dette forskningsprosjektet. ØKONOMI
Spørreskjemaet er utviklet med forskningsmiddel fra ADHD-forskningsnettverket, Nasjonalt kompetansesenter for nevroutviklingsforstyrrelser og hypersomnier (NevSom).

GODKJENNINGER

Regional komité for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk har gjort en forskningsetisk vurdering og godkjent prosjektet [#521220].
Universitetet i Oslo og prosjektleder professor Christian K. Tamnes er ansvarlig for personvernet i prosjektet.

KONTAKTOPPLYSNINGER

Dersom du har spørsmål til prosjektet, opplever uønskede hendelser eller bivirkninger, eller ønsker å trekke deg fra deltakelse, kan du kontakte professor Christian K. Tamnes per e-post: c.k.tamnes@psykologi.uio.no

Hvis noen av spørsmålene skulle oppleves belastende i en grad som gir deg høyt stressnivå og/eller bekymring, kan du kontakte prosjektleder, psykolog og professor Christian K. Tangnes eller prosjektmedarbeider, psykolog og professor Lin Sørensen på epost: Lin.Sørensen@uib.no.

Ved akutt behov for hjelp kan fastlege eller legevakt kontaktes.

Dersom du har spørsmål om personvernet i prosjektet, kan du kontakte personvernombudet ved institusjonen: personvernombud@uio.no
Om du ønsker å delta i webundersøkelsen går du tilbake til undersøkelsen og krysser av i ruten nederst «Jeg har mottatt og forstått informasjon om prosjektet og samtykker til å delta i webundersøkelsen» trykk deretter «neste» nederst på siden.

Link til undersøkelsen: https://nettskjema.no/a/437017

Bilde kreditering:
unsplash
← Tilbake til oversikten