Bli medlem
Min side

ADHD og ungdom

Tegnene på ADHD

Har du vanskelig med å konsentrere deg på skolen? Synes du det er vanskelig å sitte stille og har heller mye mer lyst til å løpe rundt i klasserommet? Eller ser du drømmende ut av vinduet i stedet for å høre på læreren? Tegnene på ADHD kan variere, men dette er noen av dem.

ADHD står for Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Det er en diagnose som mest sannsynlig er medfødt. ADHD er ikke en hjerneskade, men skyldes at hjernen har problemer med å overføre signalstoffer i hjernen. Hovedsymptomene på ADHD er konsentrasjonsproblemer, oppmerksomhetsvansker, at man er hyperaktiv og impulsiv.  Man deler ADHD inn i tre ulike typer: ADHD uoppmerksom type, ADHD hyperaktiv og impulsiv type og ADHD kombinert type. Det varierer fra person til person hvilke ADHD-symptomer man har. Det er cirka fem prosent av barn og unge under 18 år som har ADHD. I gjennomsnitt vil det si én eller to i hver skoleklasse.

Hopper fra oppgave til oppgave

Dersom man har konsentrasjonsproblemer, kan man ha vanskeligheter med å forstå eller henge med på undervisningen på skolen. Ofte er det vanskelig å gjøre ferdig en oppgave, og man hopper ofte til en annen oppgave før den forrige er ferdig. Det kan også være at du lett drømmer deg bort og sitter helt i egne tanker. Kanskje ser du ut av vinduet og følger mer med på det som skjer utenfor vinduet enn det som skjer inne i klasserommet.

Sier ting før du har tenkt deg om

Hvis du er impulsiv, kan du ha lett for å avbryte andre, bli fort sinna og irritert, og si og gjøre ting før du har tenkt deg om. Ofte er man så impulsiv at hodet ikke rekker å henge med. Noen ganger gjør du og sier noe dumt som du vil angre på, og igjen få dårlig samvittighet. Ofte skal det ikke så mye til før du blir sinna eller forbannet, det er gjerne små bagateller som får det til å renne over for deg.

Vanskelig å sitte stille

Hvis du er hyperaktiv, er  det ofte umulig å sitte stille. Du klarer ikke å holde beina eller armene i ro. Kanskje rister beina dine, og hendene slår på pulten. Mange som er hyperaktive, synes det er bedre å vandre rundt i klasserommet enn å sitte stille. Det er ikke det at du vil forstyrre klassen med vilje, men du klarer bare ikke å sitte stille.

Sliter med struktur

Mange som har ADHD, sliter med å strukturere livet sitt. De glemmer avtaler, kommer for sent og glemmer å ta med skolebøkene sine. Derfor er det viktig å finne en struktur på hverdagen som passer for deg. Personer med ADHD får ofte dårlige resultater på skolen. Det skyldes ofte at man sliter med å jobbe jevnt, fokusere på det man skal og konsentrere seg om skoleoppgavene. Dermed er det lett å få dårlige resultater.

Lurer du på noe om ADHD? Da må du ikke nøle med å snakke med en voksen, eller ta kontakt med ADHD Norge. Vi har også et eget ungdomsråd.

Kilde: «Helt hyper», Mariann Youmans.