Hekta på kunnskap – gratis nettportal til fagfolk

Sist oppdatert
27
.
09
.
2024

Hekta på kunnskap er et gratis verktøy for fagfolk som jobber med mennesker med samtidig ADHD og rusutfordringer.

Hekta på kunnskap er utviklet av fagfolk, med støtte fra Helsedirektoratet. Det faglige innholdet som består av 8 moduler med forhåndsinnspilte, korte webinar, animasjonsfilmer og refleksjonsoppgaver, danner grunnlaget for videre samtaler.
Formålet er refleksjon i eget liv, og skal være et tillegg til ordinær behandling eller oppfølging. Portalen er selvforklarende, slik at ansatte kun trenger å lede samtalegrupper for gjennomføring.

I Hekta på Kunnskap bruker man fellesskapet i en samtalegruppe som metode for vekst, utvikling, selvbestemmelse og tilhørighet med andre. Ansatte leder samtalegruppen der deltakerne deler kunnskap og refleksjoner rundt tema som handler om å mestre livet med ADHD og samtidig rusutfordringer.
Modulene er:

1. Introduksjon og oppstart
2. Hva er egentlig ADHD
3. ADHD og rusproblemer
4. Følelser
5. Relasjoner
6. Behandling
7. Mestringsstrategier
8. Veien videre

Hekta på kunnskap

Dersom fagfolkene lokalt ikke har mye trening i hvordan det er å lede en samtalegruppe, har vi laget en egen verktøykasse i portalen som gir en rask innføring i dette. Under hver modul vil de ansatte finne ekstra støtte materiell under fanen verktøykasse. I tillegg til dette ligger det en fane som heter Nettside ressurser, hvor vi har linket opp til ytterligere informasjon på tematikk. I tillegg kan fagfolkene lokalt få en gratis innføring fra ADHD Norge i hvordan bruke portalen.

Det faglige innholdet er kvalitetssikret ved at det er utviklet av fagfolk med bred og oppdatert kompetanse innenfor ADHD og rusproblematikk. Budskapet som blir kommunisert i webinar og animasjonsfilmer er i tillegg sjekket opp mot ansatte i fire rusinstitusjoner som har pilotert portalen til sine respektive pasienter. Arbeidsgruppen tilknyttet prosjektet justerer innholdet i portalen, basert på tilbakemeldinger fra pilotinstitusjoner og tilhørende pasientgruppe. Fordelen med Hekta på kunnskap er at den ligger som en åpen og digital portal, dette innebærer at vi med enkle grep kan oppdatere det faglige innholdet og portalen kan brukes på tvers av tjeneste- apparatet.

Fra straff til hjelp

I dag finnes det få psykoedukative lavterskel kurs om samtidig ADHD og rus i tjenestene, selv om vi vet at svært mange som sliter med rus, enten har ADHD eller mistenker en ADHD diagnose. Det kan også være vanskelig for fagfolk å se sammenhengene mellom ADHD og rusmiddelbruk, da symptomene kan være nokså like. Det er i tillegg strenge krav til alvorlighet for videre hjelp i både spesialisert rusbehandling og utredning og behandling for ADHD i spesialisthelsetjenesten. Mange opplever å ramle mellom to stoler, der terskelen til videre samtidig helsehjelp er satt så høyt, med så mange kontrolltiltak, at man ikke kommer i posisjon.

Om å finne løsninger sammen

Vi tenker at Hekta på kunnskap kan bidra til å fylle et tomrom her. Verktøyet kan benyttes i både kommunehelsetjeneste, kriminalomsorg, forebyggende tiltak til ungdommer og som et supplement til ordinær rusbehandling. Å være i behandling for rusavhengighet er å jobbe med de underliggende problemene som gjør at rusen blir en løsning og etter hvert styrer livet til den enkelte. Å behandle ADHD handler om å finne gode mestringsstrategier og ressurser og tilegne seg kunnskap om diagnosen, som gjør det lettere å leve med. For at den enkelte skal klare dette, er vi avhengige av et hjelpeapparat som klarer å jobbe fleksibelt sammen med den enkelte pasient.

Kort om bakgrunnen for prosjekt og prosjektgruppa

Sekretariatet i ADHD Norge mottar årlig mellom 3.000-3.500 henvendelser på e-post, sosiale medier og telefon fra mennesker med ADHD og deres nærstående og fagfolk som søker informasjon og kunnskap om ADHD. Rusklinikker, kommunale helsetjenester, arbeidsmarkedsbedrifter og kriminalomsorgen etterspør mer kunnskap om ADHD, og kompetansesentre innenfor ADHD og andre nevroutviklingsforstyrrelser etterspør mer kunnskap om samtidige rusutfordringer. Køene i spesialisthelsetjenesten øker, og mer enn halvparten av pasientene som ønsker utredning og behandling for ADHD, får avslag. De henvendelsene vi mottar flest av for tiden når det gjelder ung voksen og voksen-gruppen er; hvor kan jeg få mer behandling der jeg kan lære mer om diagnosen, hvor kan jeg sende klage på avslag på utredning og behandling, hvorfor må jeg vise til 3 måneders rusfrihet før jeg kan få utredning og behandling for ADHD, hva kan de hjelpe meg med i kommunen når jeg ikke kvalifiserer til hjelp og Raskere psykisk helse hjelp i kommunen, hvilke rettigheter har jeg, hvor skal jeg gå for å oppsøke hjelp og hvordan kan jeg sette ord på det jeg sliter med.

I Nasjonalfaglig retningslinje for utreding og behandling av ADHD, anbefales det flere ulike behandlingsmetoder. I tillegg til medikamentell behandling, er psykoedukasjon (altså det å lære seg å leve med) noe mange uttaler som en viktig hjelp. Pr. i dag er det ikke egne psykoedukative kurs som er rettet mot mennesker som sliter med samtidig ADHD og rusutfordringer, dette ønsket ADHD Norge å gjøre noe med. Vi søkte derfor Helsedirektoratet om prosjektmidler til å kunne utarbeide en gratis, psykoedukativ nettportal til fagfolk som jobber med denne problematikken. Følgende spisskompetanse ble hentet inn i arbeidsgruppen:
• Hege Ramsøy-Halle: Universitetslektor Regionalt fagmiljø for Autisme, ADHD og Tourette syndrom Midt-Norge
• Hanne Lorimer Aamodt: Psykiatrisk sykepleier MA Fagleder Tyrili
• Levi Kvitland: Psykologspesialist, post. Doc RFM Midt-Norge
• Maia Mack: Fagleder og psykologspesialist Blå Kors klinikk Oslo sentrum
• Therese Dahl: Kommunikasjonsrådgiver, ADHD Norge
• Monika Nordli: Sosionom, prosjektleder ADHD Norge
I arbeidet har vi også hatt god hjelp fra piloterende institusjoner og frivillige brukermedvirkere.

Hekta på kunnskap

Lansering på Fagkonferansen til Rusfeltets Hovedorganisasjon, ”Kunnskapsbasert praksis i rusfeltet eller tilfeldigheter”

Onsdag 25.september lanserte vi Hekta på kunnskap på den årlige fagkonferansen til Rusfeltets hovedorganisasjon. 208 deltakere var tilstede, og representantene kom fra spesialisthelsetjenesten, tverrfaglig rusbehandling, rusorganisasjoner, kommunehelse, arbeidsmarkedsbedrifter og institusjoner. Helse og omsorgsminister Jan Christian Vestre åpnet fagkonferansen og kunne avsløre at forebyggings- og behandlingsreformen som mange har ventet på, vil legges frem i høst. Videre avslørte han at videreutvikling av LAR vil være en av satsningene, bygging av flere brukerrom og det vil satses ekstra på forebygging blant barn og unge. Talen til Vestre kan leses i sin helhet her

Ønsker du å bruke "Hekta på kunnskap" der du jobber? Da ønsker vi å høre fra deg! Ta kontakt med Monika Nordli: monika@adhdnorge.no

Bilde kreditering:
← Tilbake til oversikten