Torfinn Skjerven angrer overhodet ikke på at han tok fedmekirurgi, selv om det har skaffet ham noen utfordringer i etterkant.

Overlege ved St. Olavs Hospital og Ålesund sykehus, Jorunn Sandvik, sier de er oppmerksomme på at de med ADHD kan få utfordringer blant annet med alkohol etter en slik operasjon.

Begge mener det er viktig å være åpne.

Ble alkoholavhengig etter fedmeoperasjon

Torfinn Skjerven angrer overhodet ikke på at han tok fedmekirurgi, selv om det har skaffet ham noen utfordringer i etterkant.

Fotografert av:
Gorm Gaare
Skrevet av:
Kine Myrvold Olsen

I 2010 la Torfinn Skjerven seg på operasjonsbordet. Da veide han 186 kilo. Etter operasjonen endte han opp med å bli altfor tynn, til slutt helt nede i 76 kilo.

– Jeg måtte ta en reoperasjon der de la tilbake halvparten av tarmen fordi kroppen ikke tok til seg næring. Etter det har det stabilisert seg på +/- 90 kilo, sier Torfinn.

Da vi snakker med han, er han nylig ferdig med opphold på Mestringshusene Bolkesjø, og er innlagt på ARA Blakstad. Begge deler som en del av behandling for alkoholisme.

– Jeg har alltid vært glad i å ta meg en øl og begynte å drikke alkohol igjen omtrent et år etter operasjonen. Det er jo lettere å få i seg næring ved å drikke, og det er mye god mat i øl. Jeg drakk nok mer enn gjennomsnittet og det eskalerte litt etter hvert. Samtidig hadde jeg også en kjæreste på den tiden som var glad i å ta et glass, og det gjorde nok ikke saken noe bedre, sier han.

Annen effekt av alkohol

Etter en fedmeoperasjon tåler man nemlig ikke alkohol veldig godt. Overlege ved St. Olavs Hospital og Ålesund sykehus Jorunn Sandvik, forklarer at etter begge typene fedmekirurgi man kan ta, gastric bypass og gastric sleeve, tas alkohol opp tre ganger så raskt i kroppen og går saktere ut av kroppen igjen. Samtidig endrer man gjerne livsstil på flere måter etter vektnedgangen, ved at man blir mer sosial og sannsynligvis eksponeres mer for alkohol enn tidligere.

Overlege ved St. Olavs Hospital og Ålesund sykehus Jorunn Sandvik

– Det er en kjent problemstilling at de med ADHD kan få utfordringer med blant annet alkohol etter fedmekirurgi, og noe vi er oppmerksomme på, sier Jorunn.

Hun har jobbet med fedmekirurgi siden vi startet med denne typen kirurgi i Norge i 2004, og har forsket på hvordan det går med de som har tatt fedmeoperasjon ti år etter operasjonen.

– Studien, som er gjort i Midt-Norge, viser at 8-10 prosent av de som har tatt en slik operasjon har fått et problem med alkohol i etterkant, sier Jorunn.

Hvor mange av disse som har ADHD i tillegg vet vi ikke, men mange av de som har vært med i oppfølgingsstudien har ADHD-diagnose.

– Det handler om at man biologisk får en annen effekt av alkohol etter en fedmeoperasjon. Medikamenter kan også ha et endret opptak, og det kan noen merke når det kommer til ADHD-medisiner, sier hun.

Hvis du vil lese mer om oppfølgingsstudiene, kan du gjøre det her og her

Eskalerte etter arbeidsulykke

Torfinn fikk ADHD-diagnosen for rundt 20 år siden. For fem-seks år siden gikk han på nytt til psykolog fordi han ikke følte at han hadde noen store utfordringer med ADHD. Det endte meg at psykologen strøk diagnosen hans.

Torfinn er ikke i tvil om at det er en kobling mellom alkoholmisbruket, ADHD og fedmeoperasjonen.

– Der og da var jeg lettet fordi jeg ikke hadde diagnosen lenger, men i ettertid ser jeg at det var feil og at jeg nok skulle fortsatt å gå på medisiner, sier han.

Han er nemlig ikke i tvil om at det er en kobling mellom alkoholmisbruket, ADHD og fedmeoperasjonen.

En ting Torfinn understreker, er at han alltid har vært i arbeid. Livet som yrkessjåfør gjorde at han ikke kunne la alkoholmisbruket ta overhånd. Da han ble utsatt for en arbeidsulykke i fjor og ble sykemeldt, eskalerte det kraftig.

– Du får nok ikke en alkoholiker til å innse selv at han eller hun er det, og det er ikke en spesiell episode som gjorde at jeg skjønte at det hadde gått for langt. Men jeg merket at jeg isolerte meg mer, at barna og venner trakk seg bort og at forholdet jeg hadde tok slutt. Jeg skjønner jo at det ikke er så all right å være sammen med en som bare sitter og drikker, sier han.

Til slutt fikk han et så stort problem at han måtte legges inn på Bærum sykehus til observasjon, og deretter gikk turen til ARA Bærum for avrusning. Han fikk tilbud om å bli lagt inn på ARA Blakstad da, men følte ikke at han var klar for det.

Omskolerer seg

Det endte med at han fikk plass på Mestringshusene Bolkesjø i seks uker gjennom arbeidsgiveren sin forsikring. En arbeidsgiver Torfinn sier at har vært veldig støttende gjennom hele denne prosessen.

– Da de seks ukene nærmet seg slutten, var jeg ikke klar til å dra. Jeg bestemte meg derfor for å bli i seks uker til og betale av egne penger. Da jeg var ferdig på Bolkesjø i midten av januar fikk jeg tilbud om videre behandling på ARA Blakstad, og det benyttet jeg meg av, sier Torfinn.

Årsaken er enkel: 58-åringen mener at han er såpass gammel at han ikke kan kaste bort flere år av livet sitt på alkoholen.

Selv med utfordringene som har oppstått i etterkant, angrer ikke Torfinn på at han tok fedmeoperasjonen.

– Nå er jeg på vei mot å klare meg selv, uten alkohol. Jeg er også i ferd med å omskolere meg til å bli miljøarbeider, fordi jeg mener jeg har et godt utgangspunkt for å hjelpe andre som er i en lignende situasjon. Også liker jeg å jobbe med folk, sier han.

Selv med utfordringene som har oppstått i etterkant, angrer ikke Torfinn på at han tok fedmeoperasjonen.

– Jeg hadde ikke levd i dag uten den operasjonen. Jeg har gått i noen fallgruver, men det som har skjedd, har skjedd og nå ser jeg bare frem i tid, sier han.

Støtteapparat i etterkant

De som har ADHD-diagnose har lettere for å utvikle fedme enn andre. Det er fordi impulskontroll ofte kan være en utfordring for dem med ADHD, og de har, som alle andre, god tilgang til mat. En studie viser at omtrent 20 prosent av de som gjennomgår fedmekirurgi har ADHD, sammenlignet med 5 prosent i befolkningen for øvrig.

– De som har ADHD har like godt utbytte av operasjonen, men for mange er det vanskeligere å følge kontrollrutinene i etterkant, sier Jorunn.

Det er nemlig et ganske strengt regime man skal følge etter operasjonen. Man skal blant annet ta vitaminer, trene og ikke drikke alkohol. Disse tingene følges opp på sykehuset med jevnlige intervaller.

Regimet må følges resten av livet. For de med ADHD som sliter med impulskontroll og organisering, kan det være en idé å ha et støtteapparat privat i etterkant, at venner og familie kan stille opp for å sørge for at alt går fint etter operasjonen - og at avtaler følges.

– Det er viktig at de som har ADHD og tenker på fedmeoperasjon ikke holder tilbake informasjon, men at diagnosen blir tatt med i vurderingen og diskusjonen før operasjonen. Da er det større sjanse for å lykkes, sier overlegen.

Viktig å forstå det som kommer

Når Torfinn etter hvert er ferdig på ARA Blakstad, har han fått mange verktøy og en ramme rundt seg for å klare seg uten alkohol. Den store gulroten er å få tilbringe mer tid med barna sine på 23 og 27 år igjen.

Han har noen gode råd til andre med ADHD som ønsker å ta fedmeoperasjon.

– Hvis det finnes innføringskurs i problematikk og bivirkninger som kan oppstå i etterkant av operasjonen, så ta det kurset. Det er viktig å forstå at også personligheten kan forandres en god del etter operasjonen, sier Torfinn.

Det andre rådet er å komme seg ut. En taktikk Torfinn selv har hatt godt utbytte av.

– Ikke sett deg ned i sofaen og syns synd på deg selv. Kom deg ut og vær aktiv. Det ordner seg ikke på egen hånd å holde kroppen i form, det må du sørge for selv. Jeg har nok vært på alle fjelltoppene rundt der jeg bodde mange ganger og har brukt naturen som god terapi, sier Torfinn.

Her kan du høre tre podkastepisoder om ADHD og avhengighet produsert av ADHD Norge:

Neste URO artikkel

De fyller våre fengsler – men får de hjelp?

relatert artikkel →

ADHD og avhengighet

relatert artikkel →